Alaus receptai Naujienos

Muntons IPA Bitter ekstrakto alus

Visai nesenai, prasidedant vasaros sezonui, sumasčiau pasigaminti naminio alaus. Pradžiai atrodė sunkus procesas, reikia daug vietos gaminimui ir laikymui, tačiau pasidomėjus daugiau apie alaus gamyba namuose, atradau paruoštus skystus salyklo ekstraktus. Manau kiekvienas aludaris yra nuo jų pradėjęs alaus gamyba.

Nėra jie blogi, o ir gamybos laikas sutrumpėja. Tokio tipo alaus iš skysto salyklo ekstrakto pasigaminsite per 5 – 10 dienų. Žinoma, vėliau teks palaukti dar apie mėnesį laiko kol alus bręs ir skaidrės supiltas į butelius.

Tad trumpai ko reikia ir kaip aš pasigaminau įpatingo skonio IPA alų iš paruošto skysto salyklo ekstrakto.

Mums reikės:

  • Muntons IPA Bitter ekstraktas
  • 48 g. „Citra” granuliuotų apynių (galima ir nenaudoti)
  • 1.6 kg. cukraus (rekomenduojamas kiekis 1 kg.)
  • 23 l. vandens

Gamybos procesas:

Vienas iš svarbiausių gamybos procesų, kurį patvirtins kiekvienas aludaris, yra visiška švara. Tad prieš gamint viską gerai dezinfekuojame.

Į švarų ir dezinfekuotą indą – fermenterį supilame skysta alaus salyklo ekstraktą. Prieš atliekant šį veiksmą, indą su ekstraktu galite kelioms minutėms pamerkti į karštą vandenį.

Kai ekstraktas jau supiltas į fermenterį, užsikaičiam apie 3 – 4 litrus vandens ir į verdantį vandenį sudedam apynius (jie nėra būtini, tačiau naudojami pagardinti skonį ir kvapą). Šiuo atveju aš naudoju „Citra” granuliuotus apynius, kuriuos pasiskirsčiau taip – 32g. granuliuotų apynių viriau 45 min. tam, kad gauti kartų skonį ir 16g. granuliuotų apynių viriau 10 min., kad gaučiau citrusinių vaisių skonį.

Prieš baigiant virti apyniams, nepamirškite supilti 1 kg., o mano atveju 1.6 kg., ir pavirkite 5 minutes. Kai baigs virti, viską supilame į fermenterį.

Tam, kad gautume reikiamą kiekį alaus, pripilame apie 20 litrų šalto vandens iš krano. Kai vanduo atvės iki reikiamos temperatūros (apie 20 laipsnių), tolygiai ant paviršiaus suberiame sausas mielas, sandariai uždengiame ir įstatome burbuliatorių.

Naudojant visą šį receptą išgausite apie 23 litrus. 7.2% alk. tūrio naminio IPA Bitter alaus. Tam, kad sužinotumėte savo pagaminto alaus alkoholio kiekį, jums reikės hidrometro. Hidrometras – tai matavimo prietaisas, skirtas alaus gamybos metu nustatyti skystyje esantį cukraus kiekį. Žinant kiek cukraus yra būsimame aluje prieš fermentavimą ir kiek jo liko po fermentavimo galima išskaičiuoti alkoholio kiekį aluje ir taip sužinoti alaus stiprumą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *